Angajații români preferă, mai degrabă, să-și schimbe locul de muncă, decât să ceară o mărire de salariu: de ce întâmplă asta

de: Iulia Kelt
05 08. 2022

O tendință, care poate fi catalogată drept ciudată, are loc în prezent: se pare că angajații români preferă să-și schimbe locul de muncă, decât să ceară o mărire de salariu de la angajatorul curent.

În mare parte, această tendință ar putea fi explicată prin faptul că, de obicei, angajatorii refuză să mărească salarii, la cererea angajaților, invocând diverse motive. Firește, acest lucru nu se aplică în toate cazurile, însă în suficiente dintre ele astfel încât să se creeze un mit în legătură cu acest aspect.

Mai bine de 70% dintre angajații români preferă să plece, decât să-și ceară drepturile

În mod evident, situația cea mai corectă pentru toată lumea este ca atunci când te simți nemulțumit de salariul pe care îl primești, întâi să comunici acest lucru, pentru că nu se știe niciodată cum situația s-ar putea rezolva în favoarea ta. În plus, știm cu toții că schimbarea locului de muncă înseamnă stres suplimentar pe care ai putea să-l eviți dacă ai spune „ce ai pe suflet”.

„Aproximativ 70% dintre candidaţii cu care intrăm în contact îşi doresc salarii cu cel puţin 20% mai mari de la următorul loc de muncă. Însă mulţi ezită să ceară argumentat salarii mai mari şi preferă să plece direct din actuala poziţie. Este o situaţie cumva paradoxală, pentru că mulţi candidaţi spun că motivul pentru care renunţă la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire. Dar, fie că este vorba de replacement sau de poziţii noi, în contabilitate şi HR se observă cea mai mare cerere. Acestea sunt domeniile în care am recrutat cel mai mult în acest an”, a declarat Cristina Profeanu, consultant Resurse Umane, conform economica.net.

Ba chiar, este important de știut că, în ultimii ani, angajatorii au început să fie un pic mai receptivi la cerințele oamenilor. „Pentru a-şi fideliza angajaţii valoroşi, o mare parte a angajatorilor au început să pună mai mult accent pe flexibilitatea programului. Totodată, oferă beneficii inexistente în perioada pre-pandemică, precum creşterea numărului zilelor de concediu, tichete cadou, bugete pentru formare profesională şi munca de acasă sau în sistem hibrid. O presiune suplimentară este cauzată şi de scăderea record a numărului de angajaţi din România. Dacă în 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform unui studiu realizat de termene.ro. De aceea, este esenţial ca între angajator şi angajaţi să existe o comunicare cât mai deschisă despre evoluţia companiei, sunt de părere experţii în resurse umane. Angajatorii trebuie să traseze echipei obiective cât mai clare şi care să fie realizabile, dar şi să ofere un program de muncă flexibil care să le permită angajaţilor să păstreze echilibrul între viaţa profesională şi cea personală”, notează sursa citată.